Conferința NATO – Transatlantic Bond Bruxelles 10 iunie 2014

andersParteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) este un acord comercial între SUA și UE.

Negocierile privind un viitor acord comercial între UE și SUA au început în iulie 2013 și sunt planificate să continue pe tot parcursul anului 2014.

UE împreuna cu SUA realizează aproximativ jumătate din PIB-ul mondial, astfel relația comercial transatlantică reprezintă coloana vertebrală a economiei mondiale.
Deputatul Gabriel Vlase a participat astăzi la un eveniment important în Bruxelles, Belgia împreuna cu membrii biroului permanent al Adunării Parlamentare NATO, Conferința „NATO Transatlantic Bond”.
Vicepreședinte al Adunării Parlamentare NATO, în cursul zilei de astăzi a susținut un discurs pe tema: Unirea transatlantică- provocări pe viitor.

România și-a adus și ea o contribuție la comunitatea transatlantică : ea are o armată bine pregătită și respectată, care și-a dat tributul de sânge în teatrele de operații, și-a creat instituții mai puternice și o societate civilă mai vibrantă și dinamică. România a devenit, de asemenea, un model și un standard în regiune privind toleranța etnică și tratamentul minorităților, ca și privind cooperarea cu statele vecine. Aceste lucruri nu trebuie neglijate, mai ales că trecem printr-o perioadă de ridicare fără precedent a extremei drepte și mișcărilor extremiste în unele state din UE și NATO, toate acestea fiind extrem de detrimentale alianței transatlntice.

20140610_163440Creșterea recentă a bugetului apărării în România dovedește hotărârea țării de a contribui, alături de aliați, la componența cheltuielilor de apărare a relației transatlantice, cât și capacitatea statului de a mobiliza resurse naționale atunci când este cea mai mare nevoie.

În contextul actual NATO insistă asupra unei cooperări mai strânse între UE și SUA în vederea soluționării conflictelor actuale cât și asigurarea unui echilibru prin menținerea păcii și securității.
Deci, o lecție învățată despre coeziunea NATO este aceasta : Dacă vom eșua în rebalanțarea și reforma uniunii transatlantice, care nu este un proces simplu, vom condamna Alianța să joace din ce în ce mai mult un rol limitat în mediul mondial de securitate și apărare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *